НОВИНИ

Санирането на Софийската математическа гимназия ще завърши преди Коледа

Санирането на Софийската математическа гимназия ще приключи до Коледа. Ремонтът е на стойност 1 милион лева, които правителството отпусна за внедряване на мерки за енергийна ефективност в едно от най-старите учебни заведения в столицата.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова
20:15, 29.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Ремонтът на Софийската математическа гимназия "Пайсии Хилендарски" включва топлоизолация на покрива, пода и на външните стени на сградата, както и поставяне на енергоспестяващо осветление и модернизация на отоплителната инсталация.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Тези мерки ще доведат до над 40, между 40 и 50 процента спестяване на разходите за отопление и осветление. Това са пари, които са на училището, и вместо да отидат за ток и парно ще останат при учителите и при децата."
Ивайло Ушагелов, директор на СМГ "Пайсий Хилендарски": "Усеща се в момента. Паднаха температурите. Вътре вече по-топличко. С така подменената инсталация и съответно изолацията, която е сложена на фасадата."

Директорът на гимназията сподели, че санирането, което е продължило и след началото на учебната година, не е попречило на учебния процес. А за последният месец възпитаници на училището са участвали на три международни олимпиади.

Ивайло Ушагелов, директор на СМГ "Пайсий Хилендарски": "От всички тези състезания дойдоха с медали, което е доказателство, че може да има и учебен процес и съответно ремонтни дейностти."

През следващата година Столичната община планира да изпълни проекти за енергийна ефективност и цялостно обновяване на още 26 училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендарният звяр Йети е бил мечка
Легендарният звяр Йети е бил мечка
Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история
Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история