Според министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова във всички санирани сгради разходите за отопление са намалели между 40 и 50 процента.

Велико Търново

Санирани са 156 сгради с финансиране по ОП "Регионално развитие (2007-2013 г.)", приключила в края на декември, съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По новата национална програма, започнала преди една година, има подадени документи за санирането на 2000 сгради, посочи Павлова. Според нея стойността на сключените до момента договори приближават един милиард лева, каквато е стойността на предвидената в бюджета инвестиция. Във Велико Търново министър Павлова откри една от четирите санирани сгради със средства от предходния програмен период. Панелната сграда се намира в един от великотърновските квартали и в нея живеят 18 семейства. Министър Павлова съобщи, че община Велико Търново има резервиран бюджет от 43 милиона лева по ОП "Региони в растеж". По думите й общината сама ще трябва да реши по кои проекти за обновяване на градската среда да ги усвои. Министър Павлова връчи разрешителните документи за ползване на обновената сграда на нейния домоуправител.

Лиляна Павлова откри саниран жилищен блок във Велико Търново
Лиляна Павлова откри саниран жилищен блок във Велико Търново © БТА

На откриването присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител Пенчо Пенчев, депутати.