НОВИНИ

Санкт Петербург след атентата

Акбаржон Джалилов - руски гражданин, роден в Киргизстан, е извършителят на нападението в метрото в руския град Санкт Петербург. Информацията беше потвърдена и от руските, и от киргизстанските служби за сигурност. При атентата загинаха 14 души. В Северната столица на Русия е обявен тридневен траур.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:59, 04.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Акбаржон Акрамжанович Джалилов е роден на първи април 1995 година, в град Ош, Киргизстан. Снимката му се появи за първи път късно снощи, в руската социална мрежа В Контакте. Киргизстан е бивша съветска република в Централна Азия, с предимно мюсюлманско население. В страната има руска военна база, допълват медии.

Представител на Държавен комитет за национална сигурност заяви, че киргизстанските и руските спецслужби са в постоянен контакт и работят заедно по идентифицирането на заподозрения и разследването на атаката. Информацията, че предполагаемият извършител е от Казахстан беше официално опровергана. Дали обаче става дума за самоубийствен атентат или за заложена бомба все още не е ясно. Никой не е поел отговорност за нападението в метрото в Санкт-Петербург. Жителите на руската северна столица все още осъзнават случилото се.

"Може би трябва, онези, които се занимават със сигурността да са по-отговорни към работата си", казва местна жителка.

"Те вече много неща направиха... и металодетектори вече има, още някакви неща... А, ето, не помогна... Не знам", споделя друга.

В телевизионно обръщение губернаторърт на Санкт Петербург - Георгий Полтавченк, поднесе съболезнованията на семействата и близките на загиналите.

Георгий Полтавченко, губернатор на Санкт Петербург: "Правителството на Санкт-Петербург ще окаже и вече оказва цялата необходима помощ на семействата на загиналите. Няколко десетки души са хоспитализирани. С тях работят най-добрите лекари".

Според последната информация, ранените при взрива на синята линия на метрото, са 51, като най-малко двама са в тежко състояние. От вчера мерките за сигурност както в града, така и в цяла Русия са засилени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден за борба с детската агресия и насилието в училище
Ден за борба с детската агресия и насилието в училище
Отложиха делото срещу бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров
Отложиха делото срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров