НОВИНИ

Саркози признава свои грешки в новата си книга "Франция до живот"

В своя новоизлязла книга под заглавие "Франция до живот" бившият френски президент Никола Саркози признава свои грешки по време на управлението си между 2007-ма и 2012-а, като ги отдава на собствената му честност и свободолюбив дух.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:02, 25.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
саркози признава свои грешки новата книга франция живот

С възрастта и опита се научих да премервам честността си, отбелязва 60-годишният Саркози. Той отчита като гаф репликата си "Разкарай се бе, кретен" към свой критик по време на публично събитие, а също, че е отпразнувал изборната си победа през 2007-а на луксозната яхта на френски магнат. Книгата излиза в стратегически момент в контекста на изборите за Елисейския дворец догодина.

Фредерик Даби - социолог: Книгата е широко признание за вина, в нея има 27 разкаяния. Медиите и самият Саркози наблягат на личните му провинения, на превъплъщението му като президент. Всъщност французите наказаха не толкова неговото поведение, колкото липсата на резултати- безработицата, дефицитът, това наказаха французите.

Саркози отбелязва, че е трябвало да проведе по-бързо икономически реформи, включително да преразгледа 35-часовата работна седмица. Би отменил такса богатство.

Въпреки резервите си Саркози би оставил закона за легализиране на еднополовите бракове. Подчертава необходимостта от по-добър контрол върху миграцията. Според последните сондажи повечето французи не желаят връщане на Саркози в Елисейския дворец, като предпочитанията за дясна кандидатура натежават в полза на Ален Жюпе.

"Не бих прочел тази книга. Миналото на Саркози не ме вдъхновява да науча повече за него, а бъдещето му ме интересува още по-малко", казва французин.

Авторът не говори за съперниците си за президентската номинация на десницата на първичните избори през ноември и концентрира критиките си върху социалиста Оланд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египетски музейни работници на съд за маската на Тутанкамон
Египетски музейни работници на съд за маската на Тутанкамон
Премахват гривните за бежанци в Кардиф
Премахват гривните за бежанци в Кардиф