Зоопаркът в Ловеч вече има нов обитател – малка изоставена сърничка. Била е намерена в гора над Троян в безпомощно състояние. Много често зоопаркът се оказва единственото спасение за ранени от хищници или бракониери животни, където под грижите за...

Зоопаркът в Ловеч вече има нов обитател – малка изоставена сърничка. Била е намерена в гора над Троян в безпомощно състояние. Много често зоопаркът се оказва единственото спасение за ранени от хищници или бракониери животни, където под грижите за зооспециалистите, те отново се възстановяват.

Човекът, който открил сърничката, се е грижил за нея няколко дни. След това се обадил в ловешкия зоопарк, за да я приберат. Не е ясно каква е съдбата на майката, възможно е да е станала жертва на бракониери.

„То е на около 10-15 дена това сърненце. Мляко изисква, трябва да се пои по няколко пъти на ден с биберона през около 3 часа. Млякото трябва да е с температура, близка до майчината. Не изисква чак такива големи грижи“, каза д-р Цветан Илиев, ветеринарен лекар в зоопарка.

Зоопаркът в Ловеч е втори по площ и брой на животните в България след столичния. В него има близо 400 животни от 60 различни вида. Преди два месеца в зоопарка се роди бяло камилче, което е третото в България.

„На мен най-много ми харесват животните, които правят много смешни пози“, каза Карина.

„На мен най-много ми харесват маймуните, защото имат много смешни дупета и правят маймунджилъци“, каза Светлозар.

Децата прекарват часове край клетките на животните, където могат да им се радват, но и не и да им дават храна, защото това е забранено.