НОВИНИ

САЩ и България ще извършват общо военно патрулиране в региона на Черно море

Изтребители на САЩ ще провеждат патрулиране с българските ВВС през следващия месец. Операциите целят откриването на нов фронт в усилията на НАТО да сдържа руската военна агресия, пише The Wall Street Journal.

bnt avatar logo
от Агенция"Фокус"
17:06, 25.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
сащ българия извършват общо военно патрулиране региона черно море

НАТО е засилило патрулирането си в Балтийско море и някои негови членове искат повече операции в черноморския регион. НАТО е одобрило разполагането на тренировъчна бригада в Румъния. Но засилването на операциите на Алианса в България е спорно, като членовете на правителството на страната са разделени относно това колко да бъде голяма ролята на военната организации в региона. България излезе с план за общи военни патрули в Черно море по-рано тази година и водачът на Българските Военновъздушни сили подаде оставка в знак на протест срещу това.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев посочи, че мисиите ще започнат на 9 септември и ще продължат до 16 септември. Представители от НАТО съобщиха, че зависи от българските власти дали мисията ще бъде продължена.

Прес-секретарят на командването на САЩ в Европа капитан Дани Ернандес заяви, че САЩ са провели тренировъчни и военни маневри в България между април и юни тази година. „Ние винаги сме готови да помогнем на съюзник от НАТО в защитата на техните суверенни граници и въздушно пространство“, заяви той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърцето на Италия е сринато със земята
"Сърцето на Италия" е сринато със земята
„Форбс“ представи най-богатите семейни кланове в Русия
„Форбс“ представи най-богатите семейни кланове в Русия