НОВИНИ

САЩ и Европол блокираха два от най-големите сайта в "тъмната мрежа"

Сайтовете Алфа Бей и Ханза вече не работят след международно разследване, което установи, че в тях се продават наркотици, оръжия и откраднати данни. Според Европол, в „Алфа Бей“ има повече от 250 хиляди обяви за продажба на наркотици и токсични химикали. Високопоставени източници от Европол смятат, че криминалният контингент в световен мащаб е понесъл сериозен удар след затварянето на сайтовете.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров БГНЕС
22:14, 20.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Американският министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс заяви, че сайтовете AlphaBay и Hansa са били посещавани от десетки хиляди търговци на стоки като наркотици, хакерски софтуер и оръжия, чиято стока е достигала до около 200 000 потребители в световен мащаб.

Съобщението идва три седмици, след като сайта AlphaBay спря работа без предварително предупреждение. На 5-и юли канадският гражданин Александър Казе, който е собственик на страницата, беше арестуван в Тайланд. По-рано тази седмица Казе беше открит мъртъв в килията си, като според полицията той се е самоубил с хавлията си.

В същото време затварянето на AlphaBay прехвърли голяма част от трафика му към по-малкия Hansa. По това време обаче холандската полиция вече е контролирала платформата, благодарение на което властите са успели да проследят десетките хиляди продавачи и купувачи на незаконни стоки.

По думите на изпълнителния директор на Европол Роб Уейнрайт Hansa също вече не функционира.

AlphaBay беше мащабно интернет пространство за търговия с незаконни стоки, 10 пъти по-голямо от т. нар. „Път на коприната“ – киберпазар за незаконна търговия, затворен през 2013 г. от ФБР. По време на закриването си „черният пазар“ е имал над 250 000 обяви за продажба на наркотици и токсични химикали, както и над 100 000 реклами за оръжия, откраднати и подправени лични документи, хакерски софтуер и други.

Със закриването на AlphaBay и Hansa властите смятат, че са замразили транзакции за милиони долари в криптовалута като биткойни, използвани за незаконна търговия, за да може продавачите и купувачите да не бъдат идентифицирани. Властите също така са конфискували от Казе и съпругата му милиони долари във валута, луксозни автомобили и недвижима собственост в четири държави, включително и техният хотел в Тайланд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският президент призова Израел да махне металодетекторите от Храмовия хълм
Турският президент призова Израел да махне металодетекторите от Храмовия хълм
Самоуби се вокалистът на „Линкин парк“
Самоуби се вокалистът на „Линкин парк“