НОВИНИ

САЩ и Иран с взаимни обвинения в тероризъм

Иран обяви Централното командване на САЩ за терористична организация, а американското правителство - за спонсор на тероризма. Така Техеран реагира на решението на Вашингтон да включи елитната гвардия на Иран в списъка на терористичните организации. Израел и Саудитска Арабия приветстваха решението на САЩ. Франция призова двете страни към сдържаност.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:12, 09.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света
сащ иран взаимни обвинения тероризъм

В Иран днес е празник. Честват Деня на ядрените технологии. Заседанието на парламента беше открито с възгласи "Смърт на Америка!", а в знак на подкрепа към гвардейците, повечето депутати бяха в униформи на Корпуса на Иранската революция.

Хасан Рухани, президент на Иран: Говорите против Корпуса? Надявате се, че популярността му ще намалее. Но гвардейците са в сърцата на иранците.

Решението на Вашингтон е без прецедент в американската история. Ефектът от него се очаква още следващата седмица. Съединените щати вече ще могат да замразяват сметки и да отказват достъп до територията си на хора, за които е установено, че са имали връзки с Корпуса. Мярката може да засегне азиатски и европейски фирми.

Гвардейците отдавна имат влияние в политиката и в бизнеса на Иран. Според "Лос Анджелис Таймс" Корпусът контролира една-трета от икономиката на Иран и има връзки със стотици компании в чужбина.

Гвардията наброява около 125 000 души. Тя разполага със собствени сухопътни, военновъздуши и военноморски части. Контролира ракетната програма на Иран. Предполага се, че има достъп и до ядрената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: 36 часа с НАТФИЗ
ДРУГИТЕ новини: 36 часа с НАТФИЗ
Мария Габриел откри Ден на цифровите технологии в Брюксел
Мария Габриел откри Ден на цифровите технологии в Брюксел