Съединените щати запазват митата върху вносни стоки от Китай. Всякакви слухове за обратното са неверни, съобщи администрацията на президента Доналд Тръмп. Днес се очаква Вашингтон и Пекин да подпишат първата фаза от търговското споразумение между двете страни.

Днес в Белия дом трябва да бъде подписана Фаза 1 от споразумението, което има за цел да уреди търговските отношения между САЩ и Китай.

Вашингтон увери, че Пекин се е съгласил през тази година да увеличи съществено вноса на някои американски стоки, основно земеделски, както и да засили защитата на интелектуалната собственост.

В замяна САЩ трябва да намалят наполовина митата върху китайски вносни стоки. Именно по този въпрос се появиха спекулации, които бяха отречени от американския министър на финансите Стивън Мнучин. По думите му няма споразумение за допълнително намаляване на мита на този етап от търговските преговори.

Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ: Имаше доста невярна информация по въпроса. Но нека е ясно - няма друго споразумение. Митата остават до приключването на втората фаза от преговорите.

Във Вашингтон вече пристигна китайска делегация. Детайли от Първата фаза на търговското споразумение ще станат публично известни по-късно днес. След подписването страните незабавно ще започнат преговори за втората част на сделката.