НОВИНИ

САЩ и Китай постигнаха предварително търговско споразумение

Съединените щати и Китай обявиха, че са постигнали предварително търговско споразумение. Според първата фаза на спогодбата много мита ще бъдат премахнати или налагането им ще бъде отложено.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:06, 14.12.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Борсите в Съединените щати реагираха положително и основните индекси се покачиха. Като очакването е, че това е първата крачка към намаляването на търговските търкания между Вашингтон и Пекин.

Утре трябваше да влязат в сила нови американски мита за китайски стоки. Мярката щеше да засегне дрехи, играчки, смартфони. Заради постигнатото споразумение обаче тази стъпка се отлага.

В Туитър президентът Доналд Тръмп написа, че преговорите за втората фаза на сделката започват незабавно, без да се чакат изборите за държавен глава в Съединените щати догодина. Постигнатото споразумение е принципно, което означава, че ако Пекин наруши някоя от клаузите му, Вашингтон ще има възможност да въведе мита отново.

Ляо Мин, заместник-министър на финансите на Китай: Сделката е в интерес на китайския и американския народ, както и на всички хора по света. Вярваме, че това споразумение ще окаже положително влияние върху световната икономика и търговия, инвестициите и финансовите пазари.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатичната конференция в Мадрид навлиза във финалната си фаза
Климатичната конференция в Мадрид навлиза във финалната си фаза
Продължава разследването на тежкия инцидент, при който загина дете
Продължава разследването на тежкия инцидент, при който загина дете