Съединените щати и Китай обявиха, че са постигнали предварително търговско споразумение. Според първата фаза на спогодбата много мита ще бъдат премахнати или налагането им ще бъде отложено.

Борсите в Съединените щати реагираха положително и основните индекси се покачиха. Като очакването е, че това е първата крачка към намаляването на търговските търкания между Вашингтон и Пекин.

Утре трябваше да влязат в сила нови американски мита за китайски стоки. Мярката щеше да засегне дрехи, играчки, смартфони. Заради постигнатото споразумение обаче тази стъпка се отлага.

В Туитър президентът Доналд Тръмп написа, че преговорите за втората фаза на сделката започват незабавно, без да се чакат изборите за държавен глава в Съединените щати догодина. Постигнатото споразумение е принципно, което означава, че ако Пекин наруши някоя от клаузите му, Вашингтон ще има възможност да въведе мита отново.

Ляо Мин, заместник-министър на финансите на Китай: Сделката е в интерес на китайския и американския народ, както и на всички хора по света. Вярваме, че това споразумение ще окаже положително влияние върху световната икономика и търговия, инвестициите и финансовите пазари.