Руският президент изрази съжаление, че разговорите с американския лидер не се състояха в Буенос Айрес. По думите на Владимир Путин, времето за среща между него и Доналд Тръмп отдавна е назряло. Междувременно в Буенос Айрес беше постигнат компромис между Пекин и Вашингтон. Съединените щати и Китай се договориха да спрат налагането на допълнителни мита за три месеца. Това стана на среща на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин в рамките на форума на Г-20.

Разговорите между двамата президенти продължиха два часа, а медиите нарекоха резултата от тях - прекратяване на огъня в търговската война между Пекин и Вашингтон. Тръмп и Си се договориха в следващите 90 дни да водят преговори за условията на търговията помежду си. А междувременно Вашингтон няма да повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда от 10 на 25%, каквото беше намерението, обявено от американския президент. На свой ред Китай също няма да налага нови мита от нова година на американски стоки Пекин ще купи значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други американски стоки, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни. Ако за 90 дни двете страни не успеят да постигнат споразумение по структурните промени в търговските си отношения, митата върху китайските стоки ще скочат, обявиха от Белия дом.


Форумът Г-20: Търговски отношения и военни конфликти на фокус в лидерските срещи

Форумът Г-20: Търговски отношения и военни конфликти на фокус в лидерските срещи

Втори и заключителен ден от срещата на върха на страните от Г-20. В Буенос Айрес лидерите на 20-те най-могъщи икономики се събраха, за да търсят решен...

Срещата на лидерите от Г-20 завърши с подписването на финален документ за реформиране на световната търговски система, след като беше постигнато съгласие за сегашните й недостатъци. Всички лидери, с изключение на американския президент, потвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение за климата.

На борда на Еър Форс Уан на път към Вашингтон Доналд Тръмп съобщи, че планира следващата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен ун за началото на следващата година - най- вероятно през януари или февруари, разглеждали се варианти за три места.