НОВИНИ

Пътят на САЩ и Куба

Месеци преди да пристигне в Куба, Барак Обама изяви желание да се срещи с дисиденти на острова. В програмата му са предвидени такива, но Куба предупреди, че няма да дискутира никакви вътрешни промени със стопанина на Белия дом. Човешките права, базата Гуантанамо и разбира се американското ембарго срещу острова са главните пречки пред пълната нормализация на двустранните отношения. И все пак, Куба и Съединените щати изминаха доста път, за да се стигне до тази историчека визита.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:05, 21.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Рекорден брой кубински бейзболисти - 150, са избягали в Съединените щати. Тази игра е истинска страст на острова,най-известният американец, живял там спонсорира отбор от хаванския квартал Сан Франсиско де Паула през 1940 и го кръщава на сина си Грегъри Хемингуей.

Сега, Барак Обама ще гледа в Хавана бейзболен мач между кубинския национален отбор и небеизвестните Тампа Бей Рейс. Подписване на договори от кубински таланти с Висшата лига все още е немислимо, но пътят за това вече е очертан.

Хавана и Вашингтон са пример за врагове от студената война, но това се променя. На 17-ти декември 2014-та Барак Обама и Раул Кастро смаяха света като разкриха, че са водили тайни преговори и че започват нова ера в американско-кубинските отношения. Те започнаха с отварянето на посолства в Хавана и Вашингтон.

Джон Кери - държавен секретар на САЩ /14 август 2015 г./: Нашите лидери президентът Обама и президентът Кастро взеха смелото решение да спрат да бъдат затворници на историята.

После Съединените щати извадиха Куба от списъка на държавите спонсориращи тероризма. Двете страни си размениха шпиони-затворници, сред тях Фернандо Гонзалес от прочутата "кубинска петорка", действала във Флорида.

Обама и Кастро се видяха, но в Панама, на срещата на американските държави през април миналата година. Куба и Америка увеличиха възможностите за бизнес и пътувания.

Отсега нататък американците ще могат по-лесно да пътуват за Куба - когато пътуването е с образователна или хуманитарна цел .Увеличиха се чартърните полети и американска хотелска верига вече сключи първите си сделки с карибската държава.

Кубинците пък ще могат да отварят банкови сметки в Съединените щати и да получават там заплати. Кубинското правителство премахва 10 процентния данък върху операциите с долари в обменните бюра.

Освен това, гражданите на щатите ще могат да купуват и консумират кубински продукти като пури и ром, когато са в трети страни, например в Европа.

И особено важна крачка - на 16 март тази година бяха възстановени и преките пощенски връзки. Досега писма и колети се пращаха чрез посредници в трети страни.

И все пак, основната пречка американското ембарго остава. Според правителството на Кастро, загубите за Куба от него са 121 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уличното осветление – основен проблем в Студентски град
Уличното осветление – основен проблем в Студентски град
Кафе срещу стих
Кафе срещу стих