НОВИНИ

САЩ и Куба се договориха за редовни полети

Днес се навършва една година от историческото решение на Съединените щати и Куба да нормализират отношенията си. До този пробив се стигна след тайни преговори. Поредна стъпка между двете страни стана и договореното възстановяване на редовните полети.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:41, 17.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Хавана и Вашингтон напредват значително в преговорите за възстановяването на редовните полети след половин век конфронтация. Двете страни са стигнали до меморандум за споразумение. Според него американски компании ще могат да планират полети до острова и пътниците ще могат да резервират места он лайн.

Хосефина Видал, министерство на външните работи на Куба: "Скоро ще можем да ви информираме за постигането на предварително споразумение по този въпрос."

Вашингтон облекчи ограниченията за пътувания към Куба. Чартърните полети доведоха до бум от туристи на острова. За 11 месеца близо 140 000 американци са посетили Куба.

На летище "Хосе Марти" пътници приветстват новината, но и говорят за ключовия проблем между двете страни.

Ядан Фигероа, жител на Хавана: "Липсва основната стъпка към подобряване на отношенията и това е въпросът за ембаргото".


;

Икономическата блокада на Куба беше наложена от президента Кенеди през 62 - ра, като контрамярка на политиката на национализация на Фидел Кастро. За да отмени ембаргото, демократът Барак Обама се нуждае от одобрението на Конгреса, контролиран от републиканци.

Засега лидерите на двете страни Обама и Кастро са се срещали един път през април в Панама, на срещата на американските държави. Стопанинът на Белия дом изразява желание да посети Острова, но само ако може да се срещне с дисиденти. Хавана отговори, че той е добре дошъл, но и че няма да подлага на обсъждане вътрешни въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер: Санкциите срещу Русия  трябва да бъдат удължени  с още шест месеца
Юнкер: Санкциите срещу Русия трябва да бъдат удължени с още шест месеца
Продължава разследването на убийството на бизнесмен в центъра на Варна
Продължава разследването на убийството на бизнесмен в центъра на Варна