Днес се навършва една година от историческото решение на Съединените щати и Куба да нормализират отношенията си. До този пробив се стигна след тайни преговори. Поредна стъпка между двете страни стана и договореното възстановяване на редовните полети.

© БТА

Хавана и Вашингтон напредват значително в преговорите за възстановяването на редовните полети след половин век конфронтация. Двете страни са стигнали до меморандум за споразумение. Според него американски компании ще могат да планират полети до острова и пътниците ще могат да резервират места он лайн.

Хосефина Видал, министерство на външните работи на Куба: "Скоро ще можем да ви информираме за постигането на предварително споразумение по този въпрос."

Вашингтон облекчи ограниченията за пътувания към Куба. Чартърните полети доведоха до бум от туристи на острова. За 11 месеца близо 140 000 американци са посетили Куба.

На летище "Хосе Марти" пътници приветстват новината, но и говорят за ключовия проблем между двете страни.

Ядан Фигероа, жител на Хавана: "Липсва основната стъпка към подобряване на отношенията и това е въпросът за ембаргото".


Икономическата блокада на Куба беше наложена от президента Кенеди през 62 - ра, като контрамярка на политиката на национализация на Фидел Кастро. За да отмени ембаргото, демократът Барак Обама се нуждае от одобрението на Конгреса, контролиран от републиканци.

Засега лидерите на двете страни Обама и Кастро са се срещали един път през април в Панама, на срещата на американските държави. Стопанинът на Белия дом изразява желание да посети Острова, но само ако може да се срещне с дисиденти. Хавана отговори, че той е добре дошъл, но и че няма да подлага на обсъждане вътрешни въпроси.