САЩ и Мексико постигнаха споразумение за миграцията и с това планираното въвеждане на мита за мексиканските стоки се отлага.

Новината за постигнатото споразумение обяви американсият президент Доналд Тръмп в Туитър.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Щастлив съм да ви информирам, че Съединените щати постигнаха споразумение с Мексико. Митата, чието въвеждане беше планирано за понеделник, се отлагат за неопределено време. Мексико, от своя страна се съгласи да предприеме сериозни мерки за намаляване на мигрантския поток по посока на нашата южна граница.

В посланието си Тръмп допълва, че скоро ще бъдат публикувани подробности за сделката. В последния ден на месец май американският президент обяви, че налага мита от 5% на всички мексикански стоки, докато страната не реши проблема с нелегалната миграция. Като поясни, че със стъпка от пет на сто, тарифите ще станат 25%, при липса на действия. В спешен порядък започнаха преговори между представители на САЩ и Мексико. И резултатът не закъсня.

Информацията за отменените мита потвърдиха и от мексиканското външно министерство.

Марсело Ебрард, министър на външните работи на Мексико: В резултат на преговорите, Съединените щати и Мексико решиха: засилване на действията на Мексико - страната ще предприеме безпрецедентни мерки, за да се справи с незаконната имиграция. Това ще включва и изпращането на военни от Националната гвардия, като ще бъде даден приоритет на южната граница.

В граничния район ще бъдат изпратени 6 000 гвардейци. Започна и масова акция срещу мрежите за трафик на хора. Мексиканското правителство вече блокира банковите сметки на предполагаеми трафиканти и засили граничния контрол.

САЩ налагат 5% мито на всички стоки, идващи от Мексико

САЩ налагат 5% мито на всички стоки, идващи от Мексико

Американският президент Доналд Тръмп обяви налагането на 5% мито върху всички вносни стоки от Мексико. Той обвини мексиканското правителство, че не пр...