НОВИНИ

​САЩ и Полша се обявиха против "Северен поток 2"

САЩ и Полша изразиха опасения, че планираният газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия ще засили зависимостта на Европа от руския газ. Украйна и балтийските държави също се опасяват, че проектът ще осигури на Кремъл приходи, с които да финансира нарастване на военната си мощ по границите на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:53, 27.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
​сащ полша обявиха против северен поток

Полша разчита на политическа подкрепа от Съединените щати в позицията си срещу "Северен поток 2", каза външният министър Яцек Чапутович след среща с гостуващия американски държавен секретар. Рекс Тилърсън изказа подкрепа за енергийната диверсификация и сигурността на Полша.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Както и Полша, Съединените щати са против "Северен поток 2", защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа и ще даде на Русия нова възможност да използва енергетиката като политически инструмент.
Яцек Чапутович, външен министър на Полша: По време на днешните разговори Полша изказа критики за проекта, който служи за оказване на геополитически натиск в тази част на света.

Полша внася две трети от нужното синьо гориво от Русия. Но тя, както и Литва, изгради терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море и подписа дългосрочен договор за доставки от САЩ.

Докато Полша, балтийските страни и Украйна изказват тревоги, Германия и Австрия изтъкват изгодите от наличието на по-евтин газ. Берлин се ангажира да не допусне загуби за други страни от реализирането на "Северен поток 2".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски министър е обвинен в изнасилване
Френски министър е обвинен в изнасилване
Момченце загина при пожар в село Горско Калугерво
Момченце загина при пожар в село Горско Калугерво