САЩ и Полша изразиха опасения, че планираният газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия ще засили зависимостта на Европа от руския газ. Украйна и балтийските държави също се опасяват, че проектът ще осигури на Кремъл приходи, с които да финансира нарастване на военната си мощ по границите на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Полша разчита на политическа подкрепа от Съединените щати в позицията си срещу "Северен поток 2", каза външният министър Яцек Чапутович след среща с гостуващия американски държавен секретар. Рекс Тилърсън изказа подкрепа за енергийната диверсификация и сигурността на Полша.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Както и Полша, Съединените щати са против "Северен поток 2", защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа и ще даде на Русия нова възможност да използва енергетиката като политически инструмент.
Яцек Чапутович, външен министър на Полша: По време на днешните разговори Полша изказа критики за проекта, който служи за оказване на геополитически натиск в тази част на света.

Полша внася две трети от нужното синьо гориво от Русия. Но тя, както и Литва, изгради терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море и подписа дългосрочен договор за доставки от САЩ.

Докато Полша, балтийските страни и Украйна изказват тревоги, Германия и Австрия изтъкват изгодите от наличието на по-евтин газ. Берлин се ангажира да не допусне загуби за други страни от реализирането на "Северен поток 2".