НОВИНИ

САЩ и Русия прекратиха диалога за Сирия

Отношенията между Съединените щати и Русия удариха ново дъно. Правителството на Барак Обама се отказа от сътрудничеството си с Русия за слагане на край на сирийската гражданска война и за създаване на общ фронт срещу терористите там, а Москва денонсира ключово споразумение в сферата на ядреното разоръжаване.

Георги Петров
от Георги Петров Тоня Димитрова
06:21, 04.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Вашингтон преустанови двустранните контакти с Москва, целящи установяване на примирие в Сирия, обвинявайки Кремъл, че участва, заедно със сирийската армия в унищожителните бомбардировки срещу обсадения град Алепо. Търпението на всички по отношение на Русия се изчерпа, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест и допълни, че вече няма нищо, за което Съединените щати и Русия могат да говорят.

Джош Ърнест, говорител на Белия дом: "Ясно е, че администрацията на Обама достигна до заключение, че Русия няма намерение да изпълнява ангажиментите в хода на преговорите за спиране на сраженията. И веднъж достигнали до това заключение не съм сигурен, че има за какво повече да се говори. Не искам да прикривам трагичните последствия, които ще последват за Сирия."

Малко преди съобщението на Белия дом руският президент Владимир Путин отхвърли ключово споразумение със Съединените щати от 2000-та година за унищожаване на запаси от обогатен плутонии. За възобновяването на споразумението Москва постави редица условия - намаляване на американските военнослужещи и военната инфраструктура в страните-членки на НАТО, граничещи с Русия, отмяна на закона Магнитски от 2012-та година и на икономическите санкции срещу Русия, както и изплащане на компенсации за щетите, нанесени от тях.

Владимир Путин - президент на Русия: "Ние сме изпълнили нашите задължения по договора. Построили сме завод за унищожаване на плутония, но нашите американски партньори не са."

Жестът на Путин е по-скоро символичен, но е сигнал, че той може да използва ядреното разоръжаване в спора със Съединените щати за Украйна и Русия ,коментират западните медии. Междувременно Съветът за сигурност на ООН започна обсъждането на проекторезолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня в Алепо и спиране на всички военни полети над града, където над четвърт милион души са обсадени от правителствените сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят психиатричната експертиза на обвинения в тероризъм Иван Захариев
Представят психиатричната експертиза на обвинения в тероризъм Иван Захариев
Първи реакции след изслушването на Кристалина Георгиева в ООН
Първи реакции след изслушването на Кристалина Георгиева в ООН