НОВИНИ

САЩ и Турция временно спряха визови услуги

Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон заявиха, че временно спират всички неимиграционни визови услуги. Според съобщението, двете страни трябва да преоценят взаимните си ангажименти във връзка със сигурността на своя персонал.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:20, 09.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Без визи за американци и турци в областта на туризма, бизнеса, медицинското лечение, временната заетост, обучението, медиите, дипломатическата дейност. Това е факт, след като посолството на САЩ в Анкара и това на Турция във Вашингтон обявиха, че временно спират неимиграционните визови услуги. Причината - несигурност.

Мярката от американска страна идва в отговор на инцидент от миналата седмица, когато служител на американското генерално консулство в Истанбул бе арестуван по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство.

Турция последва примера на САЩ, като заяви, че също временно спира всички неимиграционни визови услуги във всички турски дипломатически обекти в САЩ.

Напрежението между САЩ и Турция се покачва заради американската подкрепа за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, които са смятани от Анкара за продължение на забранената Кюрдска работническа партия.

Турция също така настоява САЩ да екстрадират ислямския духовник Фетуллах Гюлен във връзка с опита за преврат през юли 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малък улов на паламуд тази година в Черно море
Малък улов на паламуд тази година в Черно море
Регионалният парламент на Каталуния ще заседава във вторник
Регионалният парламент на Каталуния ще заседава във вторник