НОВИНИ

САЩ стартират процедура за излизане от Договора за ракети със среден обсег

Съединените щати спират от утре да изпълняват задълженията си по договора с Русия за ликвидиране на ракетите с малък и среден радиус на действие. Вашингтон заяви, че до 6 месеца ще се изтегли официално от ключовото споразумение от 1987-ма, ако Москва не спре да го нарушава. Съюзниците от НАТО изразиха пълна подкрепа за американското решение. Русия заяви, че си запазва право на отговор.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 01.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Съединените щати ще преразгледат решението си за оттегляне от договора с Русия, ако Москва започне да го спазва, уточни Вашингтон. Текстът, подписан от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън през 1987 г., забранява наземното разполагане в Европа на ракети с обсег от 500 до 5500 километра.

Спорът е за руската крилата ракета 9М729 „Новатор“.

;

В началото на декември от Брюксел държавният секретар Помпео даде на Русия срок от 60 дни, да я унищожи, Русия отказа.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Русия постави под риск сигурността на Съединените щати и ние не можем повече да спазваме ограниченията по договора, докато другата страна безсрамно го нарушава. Ако Русия не се върне към пълно и достоверно спазване в рамките на шест месеца като унищожи ракетите, пусковите установки и съответното оборудване, с договора е свършено.

Процедурата по оттегляне от договора продължава шест месеца.

;

Американската страна изрази готовност да продължи диалога с Русия за разоръжаване.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Съединените щати се надяват, че можем да поставим отношенията си по-добра основа, но Русия трябва да промени курса си към дестабилизация по този и много други въпроси.

САЩ ще работят с НАТО и други съюзници, за да не допуснат Русия да извлече военни предимства от нарушаване на договори, заяви Белият дом. Москва твърди, че радиусът на спорната ракета е под долната граница от 500 километра, заложена в документа от 1987 г., и обвини Вашингтон в търсене на претекст за излизане от договора с цел разработка на нови ракетни системи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
Николай Банев остава в ареста
Николай Банев остава в ареста