НОВИНИ

САЩ използваха "майката на бомбите" срещу джихадисти в Афганистан

Съединените щати използваха най-голямата бомба в света срещу позиции на джихадисти в Афганистан. Така наречената "майка на всички бомби тежи около 11 тона. При удара са убити близо 40 джихадисти, няма информация за цивилни жертви. Президентът Доналд Тръмп приветства нападението.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:15, 14.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Ударът с тежащата повече от 10 тона бомба, е нанесен около 17:30 българско време. Официално, тя се казва GBU-43, но в американската армия я нарича "майката на всички бомби". Това е най-голямата неядрена бомба, тествана е през 2003-та, а сега за първи път е използвана в бой.

Бомбардиран е подземен комплекс, използван от бойци на Ислямска държава, за да се придвижват незабелязано. Комплексът е използван и за срещи на джихадистите. Мястото е провинция Нангахар, където преди седмица войник от американските части беше убит при операция срещу джихадистите.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом: Съединените щати приемат борбата срещу Ислямска държава много сериозно и за да бъде победена групировката, трябва да им бъде попречено да действат свободно. Взели сме всички необходими мерки, за да не пострада цивилно население.

Съобщава се за най-малко 36 ликвидирани джихадисти. Съединените щати все още не съобщават за точните резултати от нанесения удар, но президентът Доналд Тръмп поздрави армията за работата й от началото на неговия мандат.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Много, много се гордея с нашата армия. Това е поредната добре свършена работа. Сравенете свършеното през последните 8 години и това през изминалите 8 седмици - разликата е огромна, огромна. Имаме страхотни военнокомандващи и армия, която върши перфектна работа.

Подобни бомби са използвани от американската армия, по време на войната във Виетнам. До този момент обаче, никога с такъв огромен размер. Бившият президент на Афганистан - Хамид Карзай отправи остри критики към Съединените щати. В съобщение в Туитър, той написа, че това "не е война срещу терора, а нехуманна проява и злоупотреба с ново и свръхмощно оръжие".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки за козунаци в София
Опашки за козунаци в София
Поздравления за Бойко Борисов от турския премиер Бинали Йълдъръм
Поздравления за Бойко Борисов от турския премиер Бинали Йълдъръм