НОВИНИ

САЩ изтеглят част от дипломатическия си персонал в Куба

Правителството на САЩ е разпоредило на повече от половината от дипломатическия си персонал в Куба да напусне острова заради атаки срещу дипломати и ще отправи предупреждение към американските туристи да не посещават Куба, като се споменават атаки „специфични атаки“, довели до здравословни проблеми.Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции, докато кубинската страна не даде гаранции на Вашингтон, че дипломатите му ще са в безопасност.

bnt avatar logo
от БТА
21:02, 29.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
сащ изтеглят част дипломатическия персонал куба

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви „звукови атаки“, но картината се оказа неясна. ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се. Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие.

Тилърсън заяви, че САЩ запазват дипломатически отношения с Куба и контактите ще продължат, за да бъде гарантирана защитата на американските интереси и национална сигурност. Вашингтон и Хавана ще си сътрудничат за разследване на случаите с мистериозни атаки срещу дипломати на САЩ. Кубинското правителство посочи, че решението на американската страна е „прибързано“ и че то ще повлияе на отношенията между двете държави, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар посочи, че не разполага с данни при тях да са пострадали граждани на САЩ, пребивавали в Куба при посещения от личен характер. Но тъй като Вашингтон не знае каква е причината или източникът на атаките, американските власти не могат да посъветват хората как да се предпазят, се казва в изявлението.

САЩ издадоха предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания до Куба. В съобщението на Държавния департамент се посочва, че редица служители на американското посолство в Куба са били обект на атаки, извършени в сгради, посещавани често от американски граждани. Държаният департамент смята, че има риск и за гражданите на САЩ, които не са дипломати.

Американските власти предупреждават също гражданите си, че разполагат с ограничени възможности да им помагат при техни посещения в Куба, тъй като изтеглят по-голямата част от дипломатите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Николай Петров: Не бива да се сатанизира съсловието на лекарите
Проф. Николай Петров: Не бива да се "сатанизира" съсловието на лекарите
Над 300 учебни заведения отбелязаха Деня на спорта в училище
Над 300 учебни заведения отбелязаха Деня на спорта в училище