Съединените щати извадиха Китай от списък на страни, които манипулират валутните си курсове в своя изгода. Решението идва два дни преди Вашингтон и Пекин да подпишат частично търговско споразумение, с което да се приближат към слагане на край на търговската война, която двете най-големи икономики в света водят.

След серията от мита, които взаимно си наложиха, през август Вашингтон вкара Пекин в списъка с държавите валутни манипулатори. За последно американското финансово министерство е предприемало подобен ход през 1994 година. Мярката доведе до силен спад на цената на юана, който достигна най-ниските си нива от десетилетие.

Според икономисти, Китай с години е манипулирал реалната стойност на валутата си. Сега обаче Доналд Тръмп предпочете да отрече това в името на търговско споразумение. Китайската делегация, която трябва да участва в подписването на договора, вече е във Вашингтон.

Анна Аштън, директор на американско-китайска бизнес камара: Предстоящото споразумение е огромна крачка към подобряването на отношенията между двете държави. Китай и Съединените щати имат много други важни теми, по които трябва да си сътрудничат. Но търговията безспорно е важна.

Очаква се след първата фаза на търговското споразумение, наложените от Вашингтон мита да намалеят наполовина. Отлага се и налагането на нови такива. От своя страна Китай се е съгласил да внася повече американска продукция.