Американската финансова помощ за палестинците може да бъде спряна, ако те откажат да водят мирни преговори с Израел. Това написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. Напрежението между израелци и палестинци ескалира, след като Тръмп обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел.

Съединените щати няма повече да изплащат стотици милиони долари годишно на палестинците, с които не може да се преговаря за мир. Това написа в Туитър американския президент Доналд Тръмп. Според неговата оценка израелско-палестинският мирен процес е в застой.

По-рано постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли също заяви, че президентът Тръмп няма намерение да продължава да подкрепя финансово Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: Мисля, че президентът принципно каза, че няма да предоставя допълнителна помощ или ще спре финансирането, докато палестинците не се върнат на масата на преговорите. Опитваме се да спомогнем за мирен процес, но ако това не се случи, сегашното положение няма да продължи.

САЩ следят отблизо и случващото се в Иран. Многохилядните антиправителствени протести там доведоха до сблъсъци със силите на реда, които взеха десетки жертви. Ники Хейли поиска извънредни заседания на Съвета за сигурност в Ню Йорк и на Съвета за правата на човека в Женева, на които да се обсъди положението в страната. Хейли цитира постове в социалните мрежи, написани от иранци в подкрепа на протестите и отхвърли твърдението на иранските лидери, че те са организирани от враговете на Иран.