НОВИНИ

САЩ налага нови санкции на Русия заради случая "Скрипал"

Кризата между САЩ и Русия навлиза в нов етап, след като американският Държавен департамент обяви нови икономически санкции срещу Русия. Причината е отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, станало в английския град Солсбъри през март. Кремъл порица мярката и отново отрече всякакво участие в случая "Скрипал".

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:52, 09.08.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Руските финансови пазари и рублата отбелязаха сериозен спад при новината за новите американски санкции, свързани с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания.

Държавният департамент обяви следните аргументи: "САЩ стигнаха до извода, че властите на Руската федерация са използвали химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или са използвали смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници".

Няма официални уточнения, но се очаква забрана за износ в Русия на стоки и технологии, свързани с националната сигурност.

;

Първият пакет от санкциите ще влезе в сила на 22 август. След три месеца може да последва и втори, ако Русия не представи гаранции, че няма да използва химически оръжия в бъдеще. Засега е рано да се говори за ответни мерки, посочи говорителят на руския президент Владимир Путин.

Дмитрий Песков отбеляза, че решението е враждебно и се отличава от конструктивната атмсфера на срещата в Хелзинки между Путин и американския му колега Доналд Тръмп.

Според американската преса това решение показва разликата между примиренческия тон на Тръмп към Русия и твърдата позиция на мнозина конгресмени и членове на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворите променят правилата за конвоиране заради Иванчева
Затворите променят правилата за конвоиране заради Иванчева
Португалия в плен на мащабни горски пожари
Португалия в плен на мащабни горски пожари