Кризата между САЩ и Русия навлиза в нов етап, след като американският Държавен департамент обяви нови икономически санкции срещу Русия. Причината е отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, станало в английския град Солсбъри през март. Кремъл порица мярката и отново отрече всякакво участие в случая "Скрипал".

Руските финансови пазари и рублата отбелязаха сериозен спад при новината за новите американски санкции, свързани с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания.

Държавният департамент обяви следните аргументи: "САЩ стигнаха до извода, че властите на Руската федерация са използвали химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или са използвали смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници".

Няма официални уточнения, но се очаква забрана за износ в Русия на стоки и технологии, свързани с националната сигурност.

САЩ налагат санкции на Русия заради случая "Скрипал"

САЩ налагат санкции на Русия заради случая "Скрипал"

Съединените щати възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия. Този път причината е нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" сре...

Първият пакет от санкциите ще влезе в сила на 22 август. След три месеца може да последва и втори, ако Русия не представи гаранции, че няма да използва химически оръжия в бъдеще. Засега е рано да се говори за ответни мерки, посочи говорителят на руския президент Владимир Путин.

Дмитрий Песков отбеляза, че решението е враждебно и се отличава от конструктивната атмсфера на срещата в Хелзинки между Путин и американския му колега Доналд Тръмп.

Според американската преса това решение показва разликата между примиренческия тон на Тръмп към Русия и твърдата позиция на мнозина конгресмени и членове на правителството.