Американският президент Доналд Тръмп обяви налагането на 5% мито върху всички вносни стоки от Мексико. Той обвини мексиканското правителство, че не прави достатъчно, за да овладее притока на нелегални мигранти.

© БГНЕС

Тарифите ще влязат в сила от 10 юни и ще се увеличават постепенно всеки месец, достигайки до 25% на 1 октомври. Мярката на американския президент идва паралелно с вече започналия процес по ратификация на тристранното търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико.

Президентът на Мексико Лопес Обрадор обяви, че мексикансият народ "не заслужава подобно отношение". Въпреки това, той не възнамерява да се откаже от ратификацията на договора.

По-рано днес беше изпратена делегация във Вашингтон, начело с мексиканския външен министър Марсело Ебрард.

Цитирайки собствени източници, телевизия CNBC съобщи, че американският търговски представител Робърт Лайтизер и министърът на финансите Стивън Мнучин са били против мярката.

Президентът Обрадор обяви намеренията си да внесе жалба в Световната търговска организация, ако американските мита влязат в сила.

Тръмп заплаши Мексико със санкции върху вноса на автомобили

Тръмп заплаши Мексико със санкции върху вноса на автомобили

В продължение на цяла седмица американският президент Доналд Тръмп атакува Мексико, обвинявайки страната, че не прави нищо, за да предотврати притока...