Заради турската операция "Извор на мира" Съединените щати наложиха санкции на турски министри. Американският президент Доналд Тръмп настоя за незабавно прекратяване на огъня. За Турция спешно заминава американският вицепрезидент Майк Пенс. Независимо от международните критики, турският президент Ердоган заяви, че операцията продължава.

Американският президент Доналд Тръмп настоя за незабавно прекратяване на огъня в Северна Сирия. Заради турската операция "Извор на мира" Съединените щати наложиха санкции на турски министри. За Турция спешно заминава американският вицепрезидент Майк Пенс. Независимо от международните критики, турският президент Ердоган заяви, че операцията продължава.

Санкции, замразяване на търговски сделки с Турция за 100 милиарда долара, вдигане с 50 процента на митата върху вноса на турската стомана - в 6-ия ден от операцията отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха.

По настояване на турския президент, Ердоган и Тръмп са разговаряли по телефона. Подробностите бяха съобщени от американския вицепрезидент.

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ: Президентът Тръмп ясно заяви, че Съединените щати искат Турция да спре инвазията, незабавно прекратяване на огъня и започване на преговори с кюрдските сили.
© БГНЕС

Санкции са наложени на турските министри на енергетиката, на отбраната и на вътрешните работи. Авоарите им в Съединените щати са замразени, а международните им доларови транзакции са блокирани. Те нямат право да влизат на американска територия.

Стивън Мнучин, министър на финансите, САЩ: Санкциите ще продължат да действат и ще бъдат затягани, докато Турция не предприеме незабавно прекратяване на огъня.

Борсите реагираха веднага. Турската лира достигна най-ниското си ниво от май. Турският президент, обаче, остава категоричен.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Има две цели. Пълно унищожаване на терористите от ПКК в Северна Сирия и безопасното връщане на 3 650 000 сирийци.

Тежки сражения се водят днес край граничния град Рас ал Айн. Войските на Асад, които от вчера са в съюз с кюрдите, вече са в Манбидж - един от стратегическите градове в Северна Сирия.