САЩ няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро, заяви днес съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от АФП.

© БТА

Болтън написа в Туитър, че Съединените щати ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията".

ЕС осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела. "Президентските избори, произведени през май миналата година във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази желание за среща с Доналд Тръмп

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази желание за среща с Доналд Тръмп

Това стана по време на изказването му пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Мадуро обяви, че е готов да подаде ръка на американския президент и да ра...