НОВИНИ

САЩ обвини Иран за повредените танкери в Оманския залив

Американски обвинения по адрес на Иран. Съветникът на Белия дом по националната сигурност обяви, че атаките срещу петролни танкери до бреговете на Обединените арабски емирства този месец са извършени с "морски мини, които най-вероятно са ирански".

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:12, 29.05.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Джон Болтън предупреди, че Вашингтон ще отвърне на удара, ако бъде нападнат. Той направи изказването в Абу Даби, където е на посещение. Не представи доказателства за твърдението си заради продължаващото разследване на инцидента, а вместо това попита "Кой друг смятате, че прави това? Някой от Непал?".

Техеран нарече твърдението на Болтън "смехотворно".

На 12 май четири петролни танкера до бреговете на Обединените арабски емирства бяха атакувани, вследствие на което се появиха пробойни в корпусите им.

На фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, Джон Болтън пристигна в ОАЕ, за да води, по думите му, разговори по неотложни въпроси на регионалната сигурност.

Вашингтон е съюзник на ОАЕ и Саудитска Арабия, които са в противоборство за надмощие в региона с Иран.

Наскоро САЩ изпратиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив и обявиха намерения да дислоцират 1500 военни в Близкия изток.

Болтън подчерта, че заради на военни сили в региона, не са забелязани ирански нападения оттогава. Целта била Иран и поддръжниците му да разберат, че рискуват да предизвикат силов американски отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пощенска марка за 140 години от създаването на МВнР
Пощенска марка за 140 години от създаването на МВнР
Правителството отпусна 20 млн. лв за общински пътища и мотриси за метрото
Правителството отпусна 20 млн. лв за общински пътища и мотриси за метрото