Американски обвинения по адрес на Иран. Съветникът на Белия дом по националната сигурност обяви, че атаките срещу петролни танкери до бреговете на Обединените арабски емирства този месец са извършени с "морски мини, които най-вероятно са ирански".

Джон Болтън предупреди, че Вашингтон ще отвърне на удара, ако бъде нападнат. Той направи изказването в Абу Даби, където е на посещение. Не представи доказателства за твърдението си заради продължаващото разследване на инцидента, а вместо това попита "Кой друг смятате, че прави това? Някой от Непал?".

Техеран нарече твърдението на Болтън "смехотворно".

На 12 май четири петролни танкера до бреговете на Обединените арабски емирства бяха атакувани, вследствие на което се появиха пробойни в корпусите им.

На фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, Джон Болтън пристигна в ОАЕ, за да води, по думите му, разговори по неотложни въпроси на регионалната сигурност.

Вашингтон е съюзник на ОАЕ и Саудитска Арабия, които са в противоборство за надмощие в региона с Иран.

Наскоро САЩ изпратиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив и обявиха намерения да дислоцират 1500 военни в Близкия изток.

Болтън подчерта, че заради на военни сили в региона, не са забелязани ирански нападения оттогава. Целта била Иран и поддръжниците му да разберат, че рискуват да предизвикат силов американски отговор.

Напрежението между САЩ и Иран след туита на Тръмп намалява

Напрежението между САЩ и Иран след туита на Тръмп намалява

Деескалация на напрежението между САЩ и Иран. На този фон американският бизнес изрази опасенията си, че задълбочаването на търговската война между Ваш...