Съединените щати отправиха 23 обвинения срещу китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“, сред които са: измама, кражба на технология, и нарушаване на санкциите срещу Иран. Всички обвинения бяха отхвърлени, както от самата компания, така и от китайското външно министерство.

Съединените щати заведоха 13 обвинения, насочени към компанията „Хуауей“, финансовия ѝ директор - арестуваната в Канада Мън Ванчжоу и две дъщерни компании.

Матю Уитакър - гл. прокурор на САЩ: В продължение на 10 години „Хуауей“ умишлено е прикривала пред финансовите институции, че „Скайком“ е нейна дъщерната компания. Компания, която е извършвала търговска дейност с Иран. За 4 години американски банки са одобрили транзакции на „Скайком“ на стойност 100 милиона долара. „Хуауей“ е предоставяла и лъжлива информация на федералните агенции, унищожавала е разобличаваща документация и е прикривала свидетели в Китай.
САЩ срещу "Хуауей" - война за мрежата 5G

САЩ срещу "Хуауей" - война за мрежата 5G

Япония официално изключи китайски технологични компании от държавните поръчки. Мярката влиза в сила от април следващата година и засяга най-вече "Хуау...

Другите 10 обвинения са за кражба на интелектуална собственост, а именно технология използвана от компанията „Ти Мобайл“ за тестване на смартфони. Китайското външно министерство реагира бързо и остро.

Гън Шуан - говорител на китайското министерство на външните работи: Ние отправяме силни призиви към Съединените щати да прекратят с неразумното потискане на китайските компании, и да започнат да се отнасят с тях честно и почтено. Китай винаги ще защитава правата на тези компании.

Китайските власти искат Съединените щати да се откажат от плановете си до утре да поискат екстрадиция на Мън Ванчжоу от Канада.

© БТА / АРХИВ
Пуснаха под гаранция финансовата директорка на "Хуауей"

Пуснаха под гаранция финансовата директорка на "Хуауей"

Главният финансов директор на "Хуауей" Мън Ванчжоу беше освободена под гаранция от канадски съд. Тя беше арестувана на 1 декември във Ванкувър по иска...