НОВИНИ

САЩ обвиниха служители на руските тайни служби за кибератака срещу Yahoo

САЩ повдигнаха днес обвинения срещу двама офицери от руското разузнаване и двама хакери, които им сътрудничели. Те са обвинени за мега пробив в базата данни на Yahoo, засегнал най-малко половин милиард акаунта на потребители.

bnt avatar logo
от БТА
20:37, 15.03.2017
Чете се за: 01:30 мин.
По света
сащ обвиниха служители руските тайни служби кибератака yahoo

Прицел на хакерската атака са били имейл акаунтите на руски и американски държавни служители, руски журналисти и служители на финансови институции и други бизнеси.

"Няма да позволим на индивиди, групи, национални държави или комбинация от тях да компрометират личната неприкосновеност на нашите граждани, икономическите интереси на нашите компании или сигурността на страната ни", каза на пресконференция днес изпълняващата длъжността помощник-главен прокурор (зам.-министър на правосъдието) Мери Макккорд.

Двамата руски шпиони са "защитавали, ръководили, подпомагали и плащали на хакерите", за да извършват кибератаки срещу САЩ и други страни, се казва в обвинението.

Обвиненията произтичат от компрометирането на акаунтите на потребители на Yahoo още през 2014 г. Макар че министерството на правосъдието на САЩ и преди е обвинявало руски хакери за киберпрестъпления (както и срещу хакери, спонсорирани от китайското и иранското правителство), това е първото криминално дело срещу руски правителствени служители.

По данни на в. "Вашингтон пост", обвиняемите са офицерът от руската Федерална служба за сигурност Дмитрий Докучаев и неговият началник Игор Сушчин. Двамата хакери са Алексей Белан (той е включен в списъка с най-издирваните киберпрестъпници, защото и преди са му били повдигани обвинения) и Карим Баратов. Той бе споменат на пресконференцията сред руските граждани, но според "Вашингтон пост" е роден в Казахстан и има канадско гражданство. Баратов е бил арестуван в Канада вчера, за което служителите на американското министерство на правосъдието благодариха на канадските си колеги, включително на полицията на Торонто. Журналистите попитали какво всъщност е гражданството на Белан, понеже преди е бил идентифициран по документи и като граждани на Латвия.

Yahoo призна публично за пробива от 2014 г. едва през септември миналата година, когато започна да уведомява най-малко 500 млн потребители, че техните имейл адреси, рождени дати, отговори на въпроси за сигурността и друга лична информация може би е откраднат Три месеца по-късно компанията призна, че е открила отделна атака през 2013 г., засягаща около 1 млрд акаунта, включително някои, които били атакувани отново през 2014 г. През септември, когато оповести безпрецедентния пробив в киберсигурността си, компанията заяви, че работи съвместно с правоохранителните органи и смята, че зад кибератаката стои държава.

Съобщенията за двата пробива бяха поредните от серията неуспехи на водещата интернет компания, изпитваща затруднения през последните години поради конкуренцията на по-млади и бързо развиващи се съперници, включително Гугъл и Фейсбук. Разкриването на случилите се преди години кибератаки и критиките към бавната реакция на компанията я принудиха да намали с 350 милиона долара цената за продажбата на основните си активи на Verizon. Акциите на Яху спаднаха с 0,8 на сто преди очакваното съобщение за предявяването на обвиненията

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарувай безопасно
Пазарувай безопасно
Кристиан Костов на 17! БНТ със специален подарък за него
Кристиан Костов на 17! БНТ със специален подарък за него