Китай реагира гневно на решението на САЩ да обявят страната за "валутен манипулатор". Пекин предупреди американския президент Доналд Тръмп, че е на път да предизвика небивал хаос в глобалната финансова система.

Определянето на дадена страна като "валутен манипулатор" следва конкретни правила в американските закони. Те са свързани с определени показатели за валутен курс, внос и износ, които Китай не нарушава, твърди централната банка в Пекин.

Ван Син, директор в Китайската народна банка: Обезценяването на юана е резултат само на пазарните сили. Китай няма да използва валутния курс като оръжие в търговските спорове.

Обезценяването на юана до над 7 за щатски долар е в отговор на новите мита за внос от Китай за 300 милиарда долара, които Доналд Тръмп обяви миналата седмица. Но дали той не цели тъкмо това?

Робърт Халвър, пазарен анализатор: Това е оправдание за нова порция мита срещу любимия му враг Китай. Клеймото "валутен манипулатор" ще налее вода в мелницата на протекционизма му.

Бившият финансов министър Лорънс Самърс разкритикува остро настоящия - Стивън Мнучин, че е дискредитирал Вашингтон с неоправдани действия спрямо Китай, които повишават риска от глобална рецесия до невиждано от 2008 г. ниво.