НОВИНИ

САЩ обявиха нови санкции заради ракетния опит на Иран

САЩ обявиха днес, че налагат санкции срещу 13 физически и 12 юридически лица заради извършеното от Иран пробно изстрелване на балистична ракета преди няколко дни, както и заради други ирански действия, които Вашингтон не одобрява.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:10, 03.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
сащ обявиха санкции заради ракетния опит иран

В съобщение, поместено на сайта на американското министерство на финансите, санкционираните се изброяват поименно. Някои от тях са базирани в Обединените арабски емирства, Ливан и Китай. Списъкът включва компании, хора и агенти, свързани с доставки на технология за балистични ракети на Иран. На тях се забранява да развиват какъвто и да е бизнес със САЩ или с американски граждани.

"Продължаващата подкрепа на Иран за тероризма и разработването на неговата програма за балистични ракети представляват заплаха за региона, за нашите партньори по света и за САЩ", каза шефът на отдела за санкциите във финансовото министерство Джон Смит, цитиран от Асошиейтед прес.

Тази сутрин президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, написа в Туитър, че "Иран си играе с огъня", и предупреди, че няма да бъде толкова добронамерен с Иран, колкото е бил предшественикът му на поста. "Те не оценяват колко мил беше с тях президентът Обама. С мен няма да е така", закани се Тръмп.

Впоследствие Белият дом обяви, че тези свързани с Иран санкции са били изготвени още преди Тръмп да встъпи в длъжност и са били оставени да чакат. Но са били задействани заради последното развитие на събитията, съобщи Ройтерс.

"Такъв тип санкции се случват бързо, но според мен моментът /на налагането им/ бе ясна реакция на онова, което видяхме през последните няколко дни" каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър. "Знаехме, че разполагаме с тези достъпни за нас варианти, защото те бяха разработени в хода на процеса", допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученичка от Кюстендил - победител в конкурс на Европейската комисия
Ученичка от Кюстендил - победител в конкурс на Европейската комисия
Учителка прави икони от мозайка и стъкло
Учителка прави икони от мозайка и стъкло