Това е в унисон с търговската политика на Доналд Тръмп „Америка на първо място“, която цели да защити местните производители от чуждата конкуренция, предаде BBC. Говорител на администрацията заяви, че тя винаги ще защитава „американските работници, фермери, земеделци и бизнесмени“. Китай и Южна Корея ще пострадат най-сериозно от вдигането на митата.

© БТА

Тръмп говори за подобен начин на защита на местните производители още по време на кандидат-президентската си кампания. Това е една от най-сериозните търговски мерки на президента след оттеглянето на САЩ от Транстихокоеанското споразумение (TPP) и предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (Natfa).

Американската международна търговска комисия е преценила, че местните производители са пострадали от вносните, по-евтини перални машини и соларни панели, след подадени жалби от местния производител на техника „Уърпуул“.

Митата върху соларниите панели са по-ниски от тези, на които са се надявали американските производители, но върху частите за перални машини са далеч по-високи от очакваното.

През първата година, 1,2 милиона внесени големи перални машини ще имат 20% мито, а ако надхвърлят тази бройка тя ще бъде 50%. Митото върху соларните клетки и модули през първата година ще бъде 30%, а към четвъртата година ще падне на 15%. Соларни клетки с обща мощност от 2,5 гигавата, с които могат да се направят 11,5 милиона соларни панела, ще бъдат внесени без такса.

Акциите на американската компания за бяла техника „Уърпуул“ се покачиха с 2,5% при съобщаването на новината. Южна Корея реагира гневно, като обяви, че ще се оплаче на Световната търговска организация.

В Южна Корея се произвеждат перални машини с марките „LG“ и „Самсунг“. Китай е най-големият производител на слънчеви панели.