НОВИНИ

САЩ вдигнаха митата върху вноса на соларни панели и перални машини

Това е в унисон с търговската политика на Доналд Тръмп „Америка на първо място“, която цели да защити местните производители от чуждата конкуренция, предаде BBC. Говорител на администрацията заяви, че тя винаги ще защитава „американските работници, фермери, земеделци и бизнесмени“. Китай и Южна Корея ще пострадат най-сериозно от вдигането на митата.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
14:30, 23.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
сащ вдигнаха митата вноса соларни панели перални машини

Тръмп говори за подобен начин на защита на местните производители още по време на кандидат-президентската си кампания. Това е една от най-сериозните търговски мерки на президента след оттеглянето на САЩ от Транстихокоеанското споразумение (TPP) и предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (Natfa).

Американската международна търговска комисия е преценила, че местните производители са пострадали от вносните, по-евтини перални машини и соларни панели, след подадени жалби от местния производител на техника „Уърпуул“.

Митата върху соларниите панели са по-ниски от тези, на които са се надявали американските производители, но върху частите за перални машини са далеч по-високи от очакваното.

През първата година, 1,2 милиона внесени големи перални машини ще имат 20% мито, а ако надхвърлят тази бройка тя ще бъде 50%. Митото върху соларните клетки и модули през първата година ще бъде 30%, а към четвъртата година ще падне на 15%. Соларни клетки с обща мощност от 2,5 гигавата, с които могат да се направят 11,5 милиона соларни панела, ще бъдат внесени без такса.

Акциите на американската компания за бяла техника „Уърпуул“ се покачиха с 2,5% при съобщаването на новината. Южна Корея реагира гневно, като обяви, че ще се оплаче на Световната търговска организация.

В Южна Корея се произвеждат перални машини с марките „LG“ и „Самсунг“. Китай е най-големият производител на слънчеви панели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима ранени при верижна катастрофа на АМ Хемус
Шестима ранени при верижна катастрофа на АМ "Хемус"
19 ще са участниците в българския отбор за зимната олимпиада в Пьончан
19 ще са участниците в българския отбор за зимната олимпиада в Пьончан