НОВИНИ

САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев

САЩ са оттеглили обвинението срещу Желяз Андреев. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.

bnt avatar logo
от БТА
10:20, 31.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Младият мъж беше обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго със Сирия. Той работел в софийски офис на американската фирма, която продавала авиационни части онлайн.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Специално благодаря на департамента, на правосъдния министър на Съединените щати, на главния прокурор, на посланик Рубин, защото въпреки че той изпълняваше своите ангажименти като посланик на Съединените щати, успя и той, вниквайки в големия проблем, който щеше да се създаде между нас и Съединените щати при отказ от наша страна и продължаване на искането за екстрадиция на Желяз, да влоши отношенията. Така че мисля едно неприятно за всички най-меко казано събитие беше предотвратено.
Желяз Андреев: Осъзнавам, че голям брой хора са били замесени в тези преговори и тяхното докарване до успешен край. Може би днес аз съм най-щастливият човек в държавата.
;

Андреев беше арестуван на 7-и април, когато се прибра за великденските празници в родния си град Добрич. Той беше задържан за 72 часа по искане за екстрадиция в САЩ. От Вашингтон смятаха, че 11 души, сред които Андреев и четирима негови колеги, са участвали в заговор за нарушаване на оръжейното ембарго за търговия със Сирия преди 5 години. Той обаче е търгувал със знанието и по нареждане на началниците си.

Случаят предизвика силна обществена реакция, а българските власти се ангажираха с разрешаването на казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гутериш номинира норвежки дипломат за специален пратеник на ООН в Сирия
Гутериш номинира норвежки дипломат за специален пратеник на ООН в Сирия
Миньор откри изумруд за  2,5 млн. долара (СНИМКА)
Миньор откри изумруд за 2,5 млн. долара (СНИМКА)