Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това съобщиха от посолството на САЩ в София.

Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили, се казва още в съобщението.

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, допълва посолството.

На 30 май Държавния департамент на САЩ одобри документите по проекта и те бяха внесени в Конгреса, който има последната дума при продажба на американско оръжие на други държави по програмата Foreign Military Sales (FMS).

След това САЩ имаха 15 дни да предостави проектодоговора на България. Българският парламент одобри максимален бюджет за купуването на новите изтребители от 1,8 млрд. лв. с ДДС.

В съобщението на посолството не се уточнява стойността на договора.

Бойко Борисов: Новите изтребители Ф-16 ще бъдат купени максимално бързо

Бойко Борисов: Новите изтребители Ф-16 ще бъдат купени максимално бързо

В Дубровник, където е за форума "16+1", премиерът Борисов коментира възможността до 10-и май да бъде подписано предварително споразумение между Българ...