НОВИНИ

Протести с десетки жертви след откриването на посолството на САЩ в Ерусалим

„Чудесен ден“ за Израел - така президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече в туитър официалното преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. В същото време десетки хиляди палестинци протестираха на границата на ивицата Газа с Израел. 41 души бяха застреляни от израелски снайперисти. Ранени са близо хиляда, около половината от тях - с бойни патрони.Тръмп не присъства на церемонията в Ерусалим, но се обърна към присъстващите по видеовръзка от Вашингтон.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:02, 14.05.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Над 35 хиляди палестинци са се включили в бурните протести на границата на ивицата Газа с Израел, обяви израелската армия. Десетки загинаха, а стотици бяха ранени в непосредствена близост до разделителната линия.

Исмаил Радван, говорител на Хамас Посланието ни към окупаторите от нулева дистанция е: няма да спрем с марша на завръщането и прекъсването на обсадата! Ще продължим, докато не бъдат спазени правата на палестинците.

Срещу демонстрантите бяха използвани зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, разпространяван с дронове, но и стрелба с бойни муниции в отговор на хвърлени камъни и запалителни бомби. Палестинските власти от Западния бряг обвиниха Израел в извършването на „ужасно клане“.

;

Междувременно, в едно от традиционните си кратки изявления в туитър, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днешния 14 май за „чудесен ден“ за Израел. А малко по-късно, в предварително записано видеообръщение към 800-те гости на церемонията по откриването на американското посолство в Ерусалим, декларира, че иска мир в Близкия изток.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Подаваме ръка за приятелство към Израел, към палестинците и към всичките им съседи. Нека има мир! Господ да благослови това посолство!
; ;

Новото посолство на САЩ всъщност се помещава в досегашното им консулство в Ерусалим - на бившата демаркационна линия след Арабско-израелската война от 1948 година. Точно преди 70 години на днешната дата е провъзгласена държавата Израел. Също тогава тя е призната - първо от САЩ. Сред гостите на днешната церемония бяха дъщерята на Тръмп Иванка и зет му Джаред Къшнър.

;

Като контрапункт на всички критики към президента - и от съюзници, и от врагове на САЩ, Къшнър заяви, че Америка показва лидерство:

Джаред Кушнър, съветник на президента на САЩ: С преместването на посолството ни в Ерусалим, показахме още веднъж на света, че може да има доверие в САЩ.

Протести имаше днес навсякъде в палестинските територии. Кулминацията им се очаква утре, когато палестинците отбелязват „Накба“ - Катастрофата, както наричат те бягството на стотици хиляди от тях от родината им преди 7 десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново увеличение на цените на природния газ, парното и топлата вода от юли
Ново увеличение на цените на природния газ, парното и топлата вода от юли
Двойници на Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун предизвикаха сензация в Макао
Двойници на Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун предизвикаха сензация в Макао