НОВИНИ

САЩ отмени още забрани срещу Куба

На острова вече по-лесно ще се снимат филми. Ще се плаща авторско право на кубински артисти.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:02, 26.01.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
сащ отмени забрани куба

Вашингтон обяви ново олекотяване на търговските санкции срещу Куба. Промените улесняват износа и бизнес пътуванията. Те влизат в сила от сряда, 27 януари.

Новите мерки засягат финансовия сектор, износа и реекспорта на земеделско оборудване и на телекомуникации. Вашингтон заяви, че с предприетите стъпки показва ангажимент към икономическото развитие на кубинския народ.

От утре са позволени и финансови транзакции във връзка с търговски обмен.В областта на културата - по-лесни стават пътуванията с цел филмова и музикална продукция.

Реформите са в рамките на историческото сближаване между двете страни.Преди година, администрацията на американския президент Барак Обама започна да смекчава забраните срещу Куба, но наложеното през 1962 година ембарго остава в сила. Обама ясно заяви , че иска да посети Хавана преди края на мандата си през януари 2017 г, но уточни , че пътуването ще бъде възможно след съществен прогрес в областта на човешките права в Куба. Кубинският президент Раул Кастро отказва среща на Обама с кубински дисиденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страх от инциденти с падащи камъни
Страх от инциденти с падащи камъни
Хора от Благоевградско търсят помощ от националния омбудсман
Хора от Благоевградско търсят помощ от националния омбудсман