Американският президент Доналд Тръмп премахна санкциите върху алуминиевия гигант Русал и компанията-майка Ен Плюс, дружества свързани с руския магнат Олег Дерипаска.

До решението на Вашингтон се стигна, въпреки усилията на демократи и републиканци да запазят тези ограничения. Санкциите бяха наложени през април миналата година заради Крим, руската намеса в американските избори през 2016-та и подкрепата на Москва за правителството в Дамаск. Премахването им изстреля котировките на руския фондов пазар до невиждани досега височини.

Едно от условията за отмяна на наказателните мерки беше напускането на Жан-Пиер Тома, председател на борда на директорите на Русал, а също оставките на няколко високопоставени служители на Ен Плюс и най-вече съкращаване на дяловете на Олег Дерипаска и ограничаване на контрола му. Американските санкции срещу срещу самия Дерипаска остават.

Моменти след като решението на Белия дом беше обявено, руската банка ВТБ увеличи дела си в Ен Плюс с близо 15 на сто, което предоставя на банката право на глас в управлението на компанията-майка.