НОВИНИ

САЩ планират да сключат споразумение с талибаните

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад заяви, че преките преговори между афганистанските власти и талибаните ще започнат след сключването на споразумение между Вашингтон и движението.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:25, 28.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
сащ планират сключат споразумение талибаните

„В Кабул се водят много разговори за вътрешноафганистанските преговори. Искам да хвърля светлина върху ситуацията: тези преговори ще се състоят, след като сключим наши собствени споразумения с табиланите“, написа той в Туитър. „След това ще се проведат разговорите между талибаните и националните преговорни групи, в които ще влязат членовете на правителството, видни представители на политическите партии, гражданското общество и жените“, добави той.

В събота афганистанският министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими заяви, че междуафганистанските преговори ще започнат през следващите две седмици. На 7 и 8 юли в катарската столица Доха де проведе третата межафганистанската конференция. В нея участваха делегация на катарския политически офис на талибаните и афганистански политици. Представители на афганистанското правителство присъстваха в лично качество. След края на конференцията участниците в нея приеха съвместна декларация, в която се договориха за освобождаване на пленниците, ранените, болните, а също така осигуряване на безопасността на цивилните обекти.

Халилзад в момента е на работно посещение от 22 юли до 1 август. Той ще посети Афганистан и Катар. В Кабул той провежда консултации с правителството на Афганистан във връзка с по-нататъшните действия за мирно урегулиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново недоволство срещу изказвания на Тръмп
Ново недоволство срещу изказвания на Тръмп
Христо Стоичков гостува в Русе
Христо Стоичков гостува в Русе