НОВИНИ

САЩ поискаха извънредно заседание на ООН заради Венецуела

САЩ поискаха Съветът за сигурност на ООН да се събере извънредно във връзка с кризата във Венецуела. Изход от ситуацията се търси и на извънредна среща на първите дипломати на 12 страни от региона. Във форума участват американският вицепрезидент Майк Пенс и самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:32, 25.02.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Вашингтон наложи санкции на четирима венецуелски губернатори като част от натиска срещу президента Мадуро. Това стана в момента, когато вицепрезидентът Майк Пенс пристигна в Богота, за срещата на групата от Лима.

Насилието по време на опитите да се доставят помощи на икономически опустошената Венецуела през изминалите дни втвърдиха решимостта на САЩ да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо, каза вицепрезидентът Майк Пенс в Богота.

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ: Към вас президент Гуайдо - много просто послание от президента Тръмп - ние сме с вас 100%.

Срещата се провежда след два дни на кървави сблъсъци в гранични райони на Венецуела с Колумбия и Бразилия. Над 300 души бяха ранени, а най-малко трима души загинаха. Венецуелската армия, вярна на президента Мадуро, изпълни заповедта да не допусне хуманитарна помощ да влезе в страната от Колумбия. Демонстранти бяха разпръснати със сълзотворен газ, камиони с помощи бяха опожарени.

Същевременно стотици венецуелски военни дезертираха в Колумбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Оскарите: Димитър Маринов ще бъде в България през март
След Оскарите: Димитър Маринов ще бъде в България през март
Световен конгрес на мобилните устройства показва смартфоните на бъдещето
Световен конгрес на мобилните устройства показва смартфоните на бъдещето