САЩ са понижили дипломатическия статут на представителството и на посланика на ЕС във Вашингтон. Това беше потвърдено днес от говорител на Европейската комисия. Брюксел не е бил уведомен за промяната. До сега ЕС имаше най-високият дипломатически статут в САЩ, сега той е понижен до ранг на международна организация.

Германски и ирландски медии съобщиха в края на миналата година, че посланикът на ЕС във Вашингтон Дейвид О'Съливан е открил в началото на декември, че дипломатическият му статут е понижен, без той официално да е бил уведомен за това. От Еврокомисията днес потвърди информацията.

Мая Кочиянчич - говорител на ЕК: "Това, което мога да кажа на този етап е, че разбрахме за скорошна промяна в дипломатическия протокол на САЩ. В момента обсъждаме със съответните служби в американската администрация възможните последствия за представителството на ЕС във Вашингтон".

Представителството на ЕС във Вашингтон получи най-високия дипломатически статут по време през 2016 година при Барак Обама. Администрацията на Тръмп е понижила статута през октомври или ноември миналата година. Предполага се, че действията са следствие от обтегнатите отношения между ЕС и президента Тръмп.