Съединените щати се принудиха да сменят рязко позицията си спрямо военната операция на Турция в Сирия. След първоначалната безрезервна подкрепа, изразена и лично от вицепрезидента Джо Байдън в Анкара миналата седмица, Вашингтон става свидетел на сблъсък между различни свои съюзници - турците и сирийските кюрди.

© БТА

"В сирийската война врагът на твоя враг не винаги ти е приятел", коментира вестник "Ню Йорк таймс" апела на шефа на Пентагона Аштън Картър към Турция да не забравя, че общият враг в Сирия е "Ислямска държава". И към кюрдските Отряди за народна самоотбрана - да се оттеглят източно от река Ефрат, както са обещали.

Аштън Картър, министър на отбраната на САЩ: "Призоваваме и двете страни да не се бият помежду си, а да се концентрират върху битката срещу "Ислямска държава". Това е в основата на сътрудничеството ни и с Турция, и с кюрдите в Сирия. Искаме те да изпълнят обещанията си от географска гледна точка".

Изявлението на Картър дойде след заплахата на Турция, че ако кюрдите не се върнат оттатък Ефрат, ще станат основна мишена на започналата на 24 август операция "Щит на Ефрат", която уж беше срещу "Ислямска държава".

Аштън Картър, министър на отбраната на САЩ: "Съединените щати подкрепят действията на Турция срещу "Ислямска държава" и всичко, което направи тя, за да прогони терористите от района между границата и Джараблус и западно от града. Но не и офанзивата на юг и ударите срещу Сирийските демократически сили".

Кюрдските отряди са основата на въпросните сили, които с помощта на американските бомбардировки прогониха "Ислямска държава" от Манбидж, който е от западната страна на Ефрат и само на 30-ина километра от Джараблус. Вашингтон подкрепя кюрдите, защото те се смятат за най-ефективната сила срещу ислямските терористи.

Анкара обаче иска да им попречи да завладеят и контролират автономно от Дамаск непрекъсната ивица територии по почти цялата ѝ граница със Сирия - от Алепо на запад до Хасака на изток. И смята кюрдските бойци в Сирия за филиал на ПКК, която води гражданска война в Турция от над 30 години. За приятели Анкара смята само автономните иракски кюрди.

Решение на дилемата кой съюзник да продължи да подкрепя Америка се очаква в неделя на срещата на президентите Барак Обама и Реджеп Ердоган в Китай - първа след опита за преврат в Турция на 15 юли.