Съединените щати предоставят 300 милиона долара за целите на сигурността в страните от Асоциацията на държавите от югоизточна Азия - АСЕАН. В Сингапур се проведе министерска среща на АСЕАН и партньорите им от ключови икономики в света. Не е ясно дали американският държавен секретар ще се срещне със севернокорейския външен министър, конфиденциален доклад на ООН сочи, че Пхенян не е спрял ядрената си програма. Режимът на Ким не коментира съобщението.

Вашингтон финансира приоритетно сигурността в 10 страни от АСЕАН.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: "Като част от нашия ангажимент за подкрепа на сигурността в индо-тихоокеанския регион, Съединените щати обявяват ново финансиране от почти 300 милиона долара за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността".

Майк Помпео подчерта още важността на запазването на дипломатическия натиск върху Северна Корея, но пренебрегна въпросите на журналисти дали ще разговаря със севернокрейския външен министър, който също е в Сингапур. Медиите разпространиха новината за конфиденциален доклад на независими експерти, който сочи че Пхенян не е спрял ядрената и ракетната си програма. Докладът е предоставен на Съвета за сигурност ООН в петък. В документа се твърди, че Северна Корея си сътрудничи със Сирия във военната област и се опитва да продаде оръжие на йеменските бунтовници хуси.

В Сингапур представителят на Пхенян призова към смекчаване на санкциите срещу страната му. Министрите от АСЕАН проведоха обща среща с високопоставени представители на Съединените щати, Австралия, Русия, Китай, Южна Корея, Индия, Япония и Нова Зеландия. Сеул, Пекин и Токио подчертаха нуждата от сътрудничеството в борбата с протекционизма в глобалната търговия.

© БТА
Помпео: Дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея да се запази

Помпео: Дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея да се запази

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова международната общност да продължи да поддържа дипломатическия и икономически натиск върху Северна Коре...