Съединените щати ще преустановят задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени ракети със среден обсег след 60 дни заради нарушения на Русия, обяви държавният секретар Майк Помпео в Брюксел, където участва в срещата на външните министри от НАТО.

Той обяви това решение след среща на външните министри от НАТО в Брюксел, на която другите страни членки подкрепиха твърдението на Вашингтон, че Русия е нарушила договора от 1987 г.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон би приветствал промяна в позицията на Москва, но не вижда признаци за това.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Русия има последна възможност да се върне към договора, но по думите му - "нито едно споразумение не може да оцелее, ако се спазва само от едната страна".

Москва отхвърли твърденията. Говорителката на външното министерство Мария Захарова подчерта, че Русия спазва строго договора и това било известно на американската страна.

Помпео обяви, че шестмесечното предизвестие за напускане на договора ще започне след 60 дни. САЩ смятат, че новите руски ракетни системи ССЦ-8 нарушават договора.