Съединените щати приветстват решението на българското правителство да купи 8 изтребителя F-16, боеприпаси и необходимото за тях оборудване - се казва в съобщение на сайта на Държавния департамент на Съединените щати.

"Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за техния ангажимент да модернизират своите въоръжени сили" - се посочва още в съобщението.

По този повод премиерът Борисов в началото на днешното правителствено заседание поздрави министерствата, работили за финализиране на договора с "Локхийд Мартин", разкритикува противниците на сделката и отправи упреци към партиите в дясно, които не подкрепиха проекта.

Бойко Борисов- министър-председател: "Видяхте съобщението на департамента на САЩ: Въпреки опитите и глупостите, които се наслушахме в България, мисля, че никой не би си позволил извън България да си помисли, че българското и американско правителство са били подвластни на лобизъм, корупционни действия или каквото и да е било. Истински съжаляваме, че нашите партньори в дясно нито един път не се опитаха да ни помогнат и да ни защитят. Защото това е и геостратегическо решение.

Вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани два от договорите за купуването на самолетите и оборудване за тях.