Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет да отслабят икономическата блокада, наложена на Катар.

"Призоваваме Саудитска Арабия, ОАУ и Египет да омекотят блокадата на Катар. Вече наблюдаваме хуманитарните последици от тази блокада. Виждаме недостигът на храна и принудителното разделяне на семейства.", каза Тилърсън пред журналисти в Държавния департамент, като подчерта още, че с тази постъпка се възпрепятстват усилията на американските военни в борбата им срещу ИД в региона.

БГНЕС припомня, че на 5 юни Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивската република и Република Мавриций обявиха, че скъсват дипломатическите си отношения с Доха. Те обясниха този си ход с твърдението, че емирството подкрепя тероризма и екстремистката идеология, има враждебна политика и се меси във вътрешните работи на арабските държави.

По-късно към бойкота се присъединиха Мавритания и Коморските острови, а Йордания и Джибути понижиха равнището на дипломатическото си представителство в Катар.