НОВИНИ

​САЩ продават на ОАЕ ракети "Пейтриът" за 2 милиарда долара​

САЩ ще продадат на свой съюзник в Залива - Обединените арабски емирства, 160 ракети "Пейтриът" на обща стойност около два милиарда долара. Това съобщи американското военно министерство, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:09, 12.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
​сащ продават оае ракети пейтриът милиарда долара​

Както се изисква при сделка за продажба на оръжия от Вашингтон, Държавният департамент одобри продажбата на 160 ракети, искани от ОАЕ, а министерството на отбраната информира за нея Конгреса, който може да се противопостави, уточни в комюнике Пентагонът.

Този оръжеен договор "ще стане принос към външната политика и националната сигурност на САЩ, като засили сигурността на важен съюзник, който е бил и продължава да бъде сила, съдействаща за политическата стабилност и икономическия напредък в Близкия изток", посочва Вашингтон.

Продажбата на 60 ракети "Пейтриът" Пи Ей Си-3 и 100 ракети "Пейтриът" Джи И Ем-Ти "ще засили способността на ОАЕ да отговаря на днешните и бъдещите заплахи от страна на летателни апарати и ракети", допълва Пентагонът, без обаче да спомене Иран - големия шиитски съперник на сунитските монархии от Залива. Сделката "няма да промени основния военен баланс в региона", добавя ведомството.

ОАЕ са съюзник на САЩ, но в отношенията между Вашингтон и страните около Персийския залив се появи напрежение през управлението на Барак Обама поради предприетото от него плахо сближаване с Иран. Емирствата, от друга страна, са част от арабската военна коалиция начело с Рияд, която се бори в Йемен с бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Джебел е открила незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси
Полицията в Джебел е открила незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси
Макрон залага на неизвестни лица на парламентарните избори
Макрон залага на неизвестни лица на парламентарните избори