НОВИНИ

САЩ: Решението на ЕС за „Епъл“ заплашва икономическото партньорство

Американското финансово министерство разкритикува решението на ЕС американската компания „Епъл“ да възстанови неправомерни данъчни облекчения в размер на 13 млрд. евро и заяви, че решението заплашва двустранния „дух на икономическо партньорство“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:06, 30.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
сащ решението епъл заплашва икономическото партньорство

„Действията на Комисията могат да заплашат с подкопаване чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическо партньорство между САЩ и ЕС“, заяви говорител на финансовото министерство в изявление.

„Ние ще продължим да наблюдаваме тези въпроси докато се развиват и ще продължим да работим с Комисията по нашата споделена цел за предотвратяване на ерозията на нашите корпоративни данъчни основи“, допълниха от Вашингтон.

По-рано днес Европейският съюз разпореди „Епъл“ да върне рекордните 13 млрд. евро, които е получила като неправомерни данъчни облекчения.

„Европейската комисия заключи, че Ирландия е осигурила неоправдани данъчни облекчения в размер на до 13 млрд. евро на „Епъл“. Това е незаконно в рамките на европейските закони за държавна помощ, тъй като позволява на „Епъл“ да плаща значително по-малко данъци в сравнение с други компании“, се казва в изявление на Комисията.

По думите на еврокомисаря по конкурентоспособността Маргрете Вестагер „избирателното отношение“ спрямо „Епъл“ в Ирландия означава, че компанията е плащала данъчна ставка от само един процент върху своите приходи в Европа през 2003 г. В последствие този процент е намалял до 0,005% през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският министър на икономиката подава оставка
Френският министър на икономиката подава оставка
Американска компания започна клинични изпитания на ваксина срещу вируса Зика
Американска компания започна клинични изпитания на ваксина срещу вируса Зика