НОВИНИ

САЩ с нов президент: Европейските очаквания

Европейските граждани посрещат Тръмп с протести, а лидерите са заели изчаквателна политици. Това са общите впечатления от деня Т, както го наричат в Западна Европа, когато новият президент на Америка Доналд Тръмп встъпва в длъжност. Протести днес имаше и в Лондон и в Берлин.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:27, 20.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Пак днес, преди да напусне Белия дом Обама проведе последния си телефонен разговор като президент и той беше с германския канцлер Ангела Меркел. Той ѝ благодари за силното, смело и последователно лидерство. Двата са били единодушни, че тясно сътрудничеството между САЩ и ЕС е особено важно в защитата на универсалните ценности.

Това не е случаен акт от страна на Обама на фона на изявленията на президента Тръмп, който през последните дни нападна ЕС, най-вече заради бежанците и нарече политиката на Меркел катастрофа. Тръмп стигна и по-далеч като каза, че очаква след Великобритания и други страни да напуснат ЕС. Самата Меркел реагира лаконично като обясни, че съдбата на европейците в техните собствени ръце. Тя каза, че ще изчака американския президент да положи клетка и тогава естествено ще работи с него на всички нива. Зам.-председатят на Европейската комисия Франс Тимерманс отбеляза, че рано или късно във Вашингтон ще разберат, че за Америка е стратегически важно да има за партньор един успешен ЕС.

;

Друго изявление на Тръмп от последните дни, което подразни европейските лидери, беше, че НАТО е остарял и излишен съюз. Всъщност по отношение на НАТО президентът на Америка е на различни позиции дори с бъдещия си министър на отбраната Джеймс Метис, който пък нарече Алианса - най-успешния военен съюз в модерната световна история. Външните министри от ЕС, които в началото на седмицата бяха в Брюксел, реагираха много остро срещу изявленията на Тръмп. Холандецът Берт Кундерс нарече кардинална грешка изявленията на Тръмп. Живеем в несигурен свят и е грешка да кажеш, че НАТО е излишен и остарял. Колегата му министърът на отбрана на Холандия Хенис стигна още по-далеч в коментара си: НАТО е на 70, Тръмп също, но НАТО няма намерение да излиза в пенсия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не е разтревожен от изявленията на Тръмп. Тъкмо обратното, в Давос по време на икономическия форум, той каза, че е сигурен, че Тръмп ще бъде надежден партньор, двамата вече били разговаряли по темата. Столтенберт обясни, че е съгласен с някои от изявленията на американския президент, свързани с това какви средства отделните държави отделят за отбрана. Но той обясни, че всички въпроси ще бъдат обсъдени на масата на преговорите. Очаква се Тръмп да присъства на следващата среща на НАТО в Брюксел в средата на годината.

Общото впечатление е, че западните лидери са заели изчаквателна позиция по отношение на Тръмп. Западните лидери очакват външна политика пълна с импровизации. Белгийският премиер Мишел обясни днес, че трябва да се уважава изборът на американците и отношението към Тръмп трябва да е хладнокръвно и професионално. Да не бъдем наивни по отношение на него, но и да останем спокойни, призова Мишел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметките за ток още по-високи през февруари
Сметките за ток още по-високи през февруари
На прицел - битовата престъпност
На прицел - битовата престъпност