НОВИНИ

САЩ с нови икономически санкции срещу Венецуела

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за нови избори във Венецуела. По-рано Тръмп подписа указ за налагане на нови икономически санкции.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:34, 22.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Голяма част от международната общност критикува и не признава президентските избори във Венецуела, при които Николас Мадуро бе преизбран за нов шестгодишен мандат. Както бе предупредил, американският президент подписа указ, чрез който се налагат нови икономически санкции спрямо Каракас.

Ограничават се възможностите на правителството на Венецуела да продава държавни активи и се забраняват операции с венецуелския държавен дълг на територията на САЩ. Според американски представители на администрацията идеята е да се пресече продаването на безценица на венецуелски активи.

Венецуела определи като "незаконни мерки" новите санкции на Вашингтон. "Санкциите са лудост, варварство и в абсолютно противоречие с международното право", заяви венецуелският външен министър Хорхе Ареаса в изявление.

САЩ не са единствените, които налагат ограничения. Правителството на Канада реши да намали всякакво сътрудничество с южноамериканската страна. Мексико също свежда до минимум сътрудничеството си с Венецуела. Спират се и визитите на високо равнище. Отправя се предупреждение към финансовия и банков сектор за риска да извършват операции с правителството на Каракас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите от самолетната катастрофа в Куба станаха 111
Жертвите от самолетната катастрофа в Куба станаха 111
Протест и контрапротест за проекта АЕЦ Белене
Протест и контрапротест за проекта АЕЦ "Белене"