НОВИНИ

САЩ с по-строги санкции срещу Иран за износа на петрол

Цената на петрола започна да се покачва след решението на САЩ да затегнат още санкциите срещу Иран. Вашингтон обяви, че няма да удължава срока на изключенията от мерките, с които Техеран можеше да продава петрол на осем страни. В отговор иранският елитен Корпус на гвардейците заплаши с блокада на Ормузкия проток.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:58, 23.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

От 2 май износът на петрол от Иран трябва да бъде сведен до нула. Според решението на САЩ, Техеран вече няма да има право да продава от черното си злато.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: До 40% от доходите на режима в Техеран идват от продажбите на петрол. Това е главният източник на налични средства за режима.

Досега отстъпки се правеха за Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция. От ноември, когато Вашитгтон затегна санкциите Италия, Гърция и Тайван са спрели да внасят ирански петрол.

Американският президент заяви, че пазарът ще бъде стабилизиран с петрол от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и от САЩ.

Пекин и Анкара реагираха остро на решението на Вашингтон. От иранското външно министерство заявиха, че американските мерки нямат никаква стойност, и Техеран остава в контакт с европейските партньори и съседи.

Финансовите пазари вече реагираха. Цената на петрола достигна най-високата си стойност за 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдят петима милиардери за корупция в Алжир
Съдят петима милиардери за корупция в Алжир
Намериха изоставено бебе на паркинг в Пловдив (СНИМКА)
Намериха изоставено бебе на паркинг в Пловдив (СНИМКА)